Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΜΟΝΑΔΑ LNG ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


 


Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4949/2022 (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022), σχετικά με το χωρικό καθεστώς των ακινήτων που εντάσσονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέπονται πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μεταξύ των οποίων, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που δε σχετίζονται με τις ναυπηγικές δραστηριότητες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Σύμφωνα με τον εγχώριο τύπο, στο πρόσφατο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, τον συνόδευσε ο κ. Γιώργος Προκοπίου της Dynacom και πλειοδότης του διαγωνισμού μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλων έργων για την αξιοποίηση της έκτασης των
Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ( https :// www. cryptonomist. gr / giorgos – prokopiou – sto – mononews – epafes – stin – iaponia – me – stocho – monada – paragogis – energeias – sto – skaramagka /)


Οι κάτοικοι αντιδρούν στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και πολύ καλά κάνουν.
Η Κυβέρνηση και ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Προκοπίου αδιαφορούν για τους πολίτες μπροστά στα μεγάλο επίβουλα σχέδια τους.
Ήταν προγραμματισμένα όλα αυτά? Ήταν σχεδιασμένα ?
Αυτό μας δείχνει ο  πρόσφατα ψηφισθέντας  Νόμος 4949/2022 (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022).


Με τίτλο “Όχι σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Χαϊδάρι” – Μπροστά στο κρισιμότερο ζήτημα δεκαετιών η πόλη και ολόκληρη η Αθήνα η τοπική ιστοσελίδα https://xaidarisimera.gr/  δημοσιεύει τις αντιδράσεις των  τοπικών  Συλλόγων

Εξωραϊστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου
Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αφαίας ΧαϊδαρίουΕξωραϊστικός, Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου ¨Ο Δαφναίος Απόλλων”

Οι δυνητικές επιπτώσεις των αναφερόμενων έργων αφορούν το φυσικό περιβάλλον (έδαφος, ατμόσφαιρα, οικοσυστήματα κλπ), αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον (κοινωνικά μεγέθη, πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.).

Συνοπτικά αναφέρουμε τις κάτωθι επιπτώσεις:

  1. Η λειτουργία του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, με την αξιοποίηση φυσικού αερίου ως καύσιμο, συνεπάγεται την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου (CO2) και έκλυσης μεθανίου, τόσο κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG, όσο και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τις υπάρχουσες βιομηχανίες της περιοχής.
  2. Κίνδυνοι που προκύπτουν από την αποθήκευση και διακίνηση του LNG, το οποίο θα έρχεται στην περιοχή με δεξαμενόπλοια. Όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος, ατυχήματα στα οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα LNG προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές [Μουζάκης, Γ. (2011). Μεγάλα Τεχνολογικά Ατυχήματα, Αθήνα: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης]. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2004 στο Βέλγιο, μετά από έκρηξη αγωγού που μετέφερε φυσικό αέριο από τερματικό σταθμό LNG, πέθαναν 24 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα 132, ενώ πολύ σοβαρές ήταν οι ζημιές σε υποδομές στη γύρω περιοχή.
  3. Η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.
  4. Υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της ευρύτερης περιοχής, η οποία βρίσκεται στον άξονα της Αρχαίας Ιεράς Οδού και προστατεύεται ως ιστορικός τόπος.
  5. Απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας στη Θάλασσα, δίπλα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
  6. Όλα τα ανωτέρω, τελικά, έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα των 650 παιδιών που φοιτούν σε σχολική μονάδα α’βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά, καθώς και των Α.Μ.Ε.Α. παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που φιλοξενούνται σε 2 δομές στην ίδια περιοχή.
Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πρώτη δημόσια τοποθέτηση, καθώς προέρχεται απευθείας από τη βάση. Από τους κατοίκους των συνοικιών του Χαϊδαρίου που βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” της επιβάρυνσης. Όμως το θέμα αφορά ολόκληρη την πόλη και δεν μπορεί κανένας να εφησυχάζει “γιατί μένει μακριά”.

Τέτοιου μεγέθους ρυπογόνες και οχλούσες χρήσεις έχουν συνέπειες σε μεγάλη ακτίνα. Πρακτικά, το πρόβλημα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο, μια και η χωροθέτηση των εγκαταταστάσεων στην είσοδο της κοιλάδας του Δαφνιού είναι δυσμενέστατη. (Βλέπε στο τέλος του άρθρου έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη μεταφορά ατμοσφιαρικής ρύπανσης από το Θριάσιο στην Αθήνα και τον Πειραιά μέσω της κοιλάδας του Δαφνιού, η οποία δημοσιεύτηκε σε ανύποπτο χρόνο).

Η βάση σε μια Ελλήνων Πολιτεία όπου είναι οι πολίτες της ειναι ο σημαντικότερος παράγοντας αποφάσεων οι οποίες θα είναι σεβαστές και εκτελεστέες .
Σε μία Ελλήνων Πολιτεία οι  εγκαταστάσεις βαριών βιομηχανιών ειναι αναγκαίο και προγραμματισμένο να γίνονται εκτός δόμησης πόλεων πράξεις σεβασμού πρός το περιβάλλον, πρός  στον πολίτη και στην πολιτεία.

'Αλλωστε με το Ελλάνιο Αξιακό η Ελλήνων Πολιτεία δομείται απο την βάση όπου είναι οι πολίτες.
Ως υποψήφια βουλευτής της Ελλήνων Συνέλευσις προσκαλώ όλους τους κατοίκους του Χαϊδαρίου αλλά και τους τοπικούς συλλόγους

Εξωραϊστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου
Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αφαίας ΧαϊδαρίουΕξωραϊστικός, Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου ¨Ο Δαφναίος Απόλλων”

να μελετήσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της Ελλήνων Συνέλευσις και να αντιληφθούν οτι μόνο εάν εμείς οι πολίτες πάρουμε την διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια μας θα μπορέσουμε να κάνουμε το περιβαλλον μας να είναι αυτό που αρμόζει στον άνθρωπο.
Γιατί όσο είναι αυτοί στην εξουσία και τους ενδιαφέρουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με τις πολιτικές πλάτες και δεν ασκούν πολιτική εμείς θα είμαστε ερμαίο των αποφάσεων τους.
Είδαμε πως ξεσηκώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ,των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,των Ναυπηγείων Ελευσίνας να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους όμως αυτό που αποφάσισε η πολιτική εξουσία της Ελλάδας αυτό και έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια